Simülasyon Eğitimi ile Preeklampsi ve Eklampsi Yönetimi
Kurs Detayları
Doç. Dr.
Hacer ALAN DİKMEN
Bu kursun amacı; ebelik alanında lisansüstü öğrenim gören ve sahada çalışan lisansüstü ebe öğrencilere senaryo temelli simülasyon eğitimi verilerek preeklampsi ve eklampsi yönetiminde becerilerini geliştirmektir. Preeklampsi ve eklampsi vakalarının yönetiminde daha donanımlı, bilgi ve tecrübe olarak kendini geliştirmiş uzman ebeler yetiştirmek ve bakım becerilerini geliştirmek için yüksek pratik eğitime dayalı simülasyon sistemlerinin yer aldığı bir eğitim programının oluşturulması hedeflenmiştir. Bu etkinlik ile ebelik alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin gebelik sürecinde preeklampsi ve eklampsi vakalarının yönetimi ve gebelik, doğum veya doğum sonu dönemde gelişebilen eklampsi krizi yönetimi konusunda yetkinliklerini arttırmak amaçlanmıştır.
Bu kurs kapsamında, ebelik alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilere, simülasyon maketinin kullanımı ve geliştirilecek senaryolarla preeklampsi ve eklampsi yönetimi ile ilgili uzman bir ekip tarafından teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi planlanmıştır.
Preeklampsi ve eklampsi, anne ve yenidoğan morbidite ve mortalite nedenlerinin başında yer almaktadır. Ülkemizde ise doğrudan anne ölüm nedenlerinde preeklampsi-eklampsiye bağlı anne ölümleri, kanamanın ardından ikinci sıradadır. Bu nedenle preeklampsili ve eklampsili gebe ve annenin yakın takibi, yerinde ve gerekli müdahaleler ile ebelik bakımının yapılması son derece önemlidir.
Simülasyona dayalı eğitim; gerçeğe en yakın koşulları yansıtan güvenli ve yapılandırılmış bir öğrenme ortamında gerçek hastaya zarar vermeden öğrenme fırsatı sağlayan yenilikçi öğretim stratejileri arasında yer alır. Ayrıca güvenli ortamda uygulamaların tekrarlanma fırsatının olması, hatalı uygulama riskini azaltarak hasta güvenliğinin sağlanması ve bakım kalitesinin artırılmasına katkı sağlar. Düzenlenecek olan bu kurs sonucunda preeklamsili ve eklampsili gebe yönetiminde senaryo temelli yüksek gerçeklik yönteminin kullanılması ile ebelerin kliniklerde preeklampsili ve eklampsili gebe yönetiminde aktif bir şekilde rol almasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ebeler kritik durumlarda hızlı, doğru ve kanıta dayalı verdikleri kararlar ile anne ve yenidoğan sağlığını yükseltecek en önemli sağlık profesyonellerinden biridir. Bu etkinlik ile, simülasyon “Arttırılmış Gerçeklik” düzeyinde ebelik alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin preeklampsi ve eklampsi vakalarına hızlı bir şekilde müdahale etmeleri sağlanacaktır. Böylece simülasyon ile gerekli beceriyi kazanan ebeler klinik ortamda gerçeklik şokunu daha düşük düzeyde yaşayacak, bakım ve müdahalelerde daha hızlı karar verecek, daha önce preeklampsi ve eklampsi vakalarında deneyim yaşadığı için hata yapma riski azalacaktır.